Pages Navigation Menu

Sharaf Mechelen

Karen Armstrong

Karen Armstrong is een Britse schrijfster die een groot aantal werken heeft geschreven over religie. Karen Armstrong is een katholieke uitgetreden non die momenteel les en lezingen geeft over vergelijkende godsdienstwetenschappen. Ze is geen moslim, ondanks de vele geruchten die de ronde doen op het internet.

Karen Armstrong is vooral bekend geworden door het boek “Een geschiedenis van God” over religies sinds de spiltijd tot het heden. Het boek is in 30 vertalingen verschenen en heeft de verdienste om een uitgebreide en complexe materie klaar en helder te beschrijven.

Eén van haar betere boeken is “De profeet: Over het leven van Mohammed”, een biografie over de profeet Mohammed.
Dit toegankelijk boek is aan te raden voor zowel moslims als anderen die meer willen weten over deze historische figuur.

Het geeft een boeiend inzicht in het leven van de profeet, is met liefde voor het onderwerp geschreven maar met de objectieve neutraliteit van een buitenstaander. Dit is een standaardwerk voor Nederlandstalige moslims. Er is geen andere biografie beschikbaar in het Nederlands die zo vlot geschreven, gedocumenteerd, gebalanceerd en informatief is.

In haar boek ontkracht Armstrong de vooroordelen over de islam als godsdienst van fanatiekelingen die met het zwaard in de hand ten strijde trokken onder aanvoering van een opportunistische oplichter die er een hele harem aan vrouwen op na hield. Armstrong schets de profeet als een moedige, vriendelijke en visionaire man die erin slaagde om de verdeelde stammen van Arabië om te smeden tot één gemeenschap.

Verder wijst Armstrong in het boek op de overeenkomsten tussen de andere twee godsdiensten die uit de stamboom van Abraham zijn ontsproten: het joden- en het christendom waarvan de islam de verderzetting is. De eerste hoofstukken van het boek geven een uitgebreide beschrijving van de Arabische maatschappij ten tijde van de profeet en zijn van belang om de context te begrijpen waarin de profeet begon te preken en op te roepen tot één God.

In 1999 ontving Karen Armstrong de prijs van de Muslim Public Affairs Council Media Award uitgereikt door het gelijknamig Amerikaans instituut.
Het boek is in ook het Nederlands beschikbaar.
Sharaf heeft een Nederlandstalig exemplaar dat u kunt lenen, reserveer via deze link.

“Muhammad: A Biography of the Prophet” door Karen Armstrong – ISBN 1-84212-608-3. De prijs is ongeveer € 12
“De profeet: Over het leven van Mohammed” door Karen Armstrong – ISBN 9-02342-165-5. De prijs is ongeveer € 18